Je bent zelf slachtoffer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is voor velen slechts een begrip. Dit begrip wordt echter heel reëel in de verhalen en getuigenissen van mensen die hiermee in aanraking kwamen. In het #metoo-tijdperk eisen steeds meer slachtoffers hun stem op. We zien anderen vol medeleven en herkenning knikken bij deze verhalen of - nog vaker - betekenisvol zwijgen.

Het is een omstreden onderwerp dat voor vele slachtoffers nog steeds moeilijk bespreekbaar is. Dit kan voortkomen uit een schuldgevoel, angst, verdriet, het idee ‘dat het allemaal niet zo erg is’, omdat je omgeving niet op de hoogte is, of door nog een andere reden die enkel jij kan definiëren. Vaak neemt een traumatische ervaring je stem weg.

De statistieken liegen er echter niet om: seksueel grensoverschrijdend gedrag is in België een ernstig probleem. Officiële data wijst op 43 000 verkrachtingen per jaar en maar liefst 45% van de vrouwen wordt slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Als slachtoffer ben je echter meer dan een statistiek. De impact van deze gebeurtenis is diep persoonlijk voelbaar, en moeilijk te verwerken.

Je voelt je gevangen en opgesloten.

Wat nu?

Punt.vzw wil je helpen je stem terug te vinden. Wij willen een eerste stap zijn in een verwerkingsproces, een proces dat voor iedereen anders is en waarbij enkel jij kan beslissen wat voor jou de juiste volgende stap is. Hierin helpen we jou door het aanbieden van een uitgebreide database aan therapeuten en organisaties die zich inzetten voor slachtoffers seksueel geweld, en een lotgenotenwerking waarbij we maandelijks praatgroepen voorzien.

Daarnaast gaan we ook preventief te werk en zorgt ons team van professionele hulpverleners en ervaringsdeskundigen voor informatieve workshops rond de onderwerpen van seksueel geweld en seksuele gezondheid.

Werd je slachtoffer in de laatste 72 uur? Klik dan in eerste instantie door naar onze pagina eerste hulp.

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen? Laat het ons weten via info@puntvzw.be, zodat wij ook jouw ervaringen kunnen verwerken.