Lotgenotenwerking

Praatgroepen

"Het is een ontzettende uitdaging om een veilige omgeving te creëren waar trauma-overlevers hun pijn kunnen uitdrukken en hierin erkend worden. Daarom zijn lotgenotengroepen van cruciaal belang. Een omgeving vinden waar men hun verhaal kan delen en kan rekenen op (h)erkenning is een belangrijke (eerste) stap in het herstelproces." - Bessel van der Kolk

 

Hoewel professionele hulpverlening vaak een antwoord biedt op de vraag naar omkadering en een veilige omgeving, geeft Bessel Van der Kolk, een Amerikaanse psychiater gespecialiseerd in PTSS, in bovenstaande quote een goede verwoording naar een belangrijke nood van slachtoffers, namelijk (h)erkenning.

 

De effecten van trauma zijn dagelijkse realiteit voor veel slachtoffers. Door samen te zitten met lotgenoten krijg je de mogelijkheid om je eigen ervaringen te delen en kan je ook luisteren naar hoe anderen omgaan met triggers, lastige emoties… die weten hoe het is om seksueel trauma te verwerken.

 

Lotgenotencontact maakt het uitwisselen van deze informatie mogelijk en zorgt daarnaast voor wederzijds begrip en erkenning.

 

Lotgenotengroep voor slachtoffers (m/v/x) +18

We organiseren verschillende praatgroepen waar lotgenoten maandelijks samen komen onder begeleiding van een hulpverlener en ervaringsdeskundige. Lotgenoten weten als geen ander waar je doorgaat. Door ervaringen te delen, help je elkaar verder. Je kan terecht in de volgende praatgroepen:

 • Gemengde groep (m/v/x) op maandag in Wilrijk
 • Gemengde groep (m/v/x) op maandag in Antwerpen
 • Gemengde groep (m/v/x) op maandag in Merksem
 • Gemengde groep (m/v/x) op dinsdag in Berchem
 • Gemengde groep (m/v/x) op dinsdag in Antwerpen
 • Gemengde groep (m/v/x) op dinsdag in Wilrijk
 • Gemengde groep (m/v/x) op woensdag online
 • Gemengde groep (m/v/x) op donderdag in Antwerpen
 • Gemengde groep (m/v/x) op vrijdag in Merksem

Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, word je persoonlijk via mail op de hoogte gehouden van de praktische informatie rond praatgroepen (o.m. locatie, startuur en updates).

Wil jij graag deelnemen? Vul dan het contactformulier in voor een kennismakingsgesprek

"Na 20 jaar te leven met een groot geheim, voelt het letterlijk als terug ademen. Na het volgen van verschillende soorten therapieën bleef er een diepe leegte genaamd: eenzaamheid. En enkel praten met lotgenoten heeft deze leegte kunnen opvullen. Elk slachtoffer zou deze stap moeten durven zetten! Het is meer dan de moeite waard! En geloof me... er is licht aan het einde van de tunnel."

- Dounia

 

Jongerengroep (m/v/x) 14-18 jaar

De jongerengroep gaat tweewekelijks door in Antwerpen Centrum op woensdag van 17.30-19.30. We staan samen op een interactieve manier stil bij verschillende onderwerpen en delen ervaringen. Je deelt wat je wilt, niets moet. Veiligheid en warmte staan centraal in deze ontmoetingsmomenten.

Wil jij graag deelnemen? Vul dan het contactformulier in voor een kennismakingsgesprek

"Praten met lotgenoten heeft me een gevoel van erkenning gegeven. Je voelt dat warmte en begrip heel aanwezig is in de groep. Het geeft je een heel sterk gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Elk slachtoffer is welkom in deze organisatie, op zijn eigen manier".

- Praatgroeplid (17 jaar)

Lotgenotengroep voor steunfiguren

Niet enkel voor het slachtoffer is seksueel geweld erg ingrijpend, ook als steunfiguur kan het een grote impact hebben als je te horen krijgt wat er gebeurde, als je getuige was...

Seksueel geweld heeft niet alleen impact op jouw partner, kind, ouders, brus, vriend(in)...maar ook op jou. Dit betekent dat je als steunfiguur, net zoals het slachtoffer, allerlei intense emoties kan ervaren.

In de groep voor steunfiguren maken we ruimte om in te gaan op jouw emoties, vragen, zorgen... Deze praatgroep vindt maandelijks plaats in Edegem.

Wil jij graag deelnemen? Vul dan het contactformulier in voor een kennismakingsgesprek

Jaartraject voor getroffenen van kindermisbruik

Er wordt een nieuwe themagroep georganiseerd door Punt. vzw waarbij enerzijds (h)erkenning en lotgenotencontact centraal staan, maar anderzijds ook psycho-educatie. De groep zal begeleid worden door een therapeut die expertise heeft binnen het thema kindermisbruik en een professionele hulpverlener die tevens ervaringsdeskundige is. Op deze manier biedt Punt. vzw de getroffenen van kindermisbruik (in verscheidene situaties) een veilige plek waarze met hun emoties en vragen terechtkunnen.

Deze groep zal maandelijks doorgaan en start vanaf december 2023.

 

Praktische informatie

Hoe gaat een praatgroep in zijn werk?

 • Praatgroepen gaan maandelijks door onder begeleiding van een therapeut en ervaringsdeskundige (jongerengroep gaat tweewekelijks door)
 • In het begin doen we een rondje om te horen hoe het met iedereen gaat
 • Vervolgens wordt de tijd verdeeld per deelnemer zodat iedereen die wil dieper kan ingaan op hun voorbije weken. Twijfels, moeilijke momenten, tegenslagen of juist overwinningen kunnen op tafel gelegd worden.
 • We eindigen met een afsluitend rondje

Tijdens de praatgroep moedigen we aan om je grenzen te stellen en ook te bewaken. Wanneer het te veel is, mag je dit altijd aangeven en je even afzonderen.

Praktisch

 • Aantal deelnemers: max 10 personen per praatgroep
 • Frequentie: Een praatgroep gaat maandelijks door
 • Duur: Gemiddeld 2 uur per praatgroep
 • Locatie: Op basis van waar je woont en je beschikbaarheid, kan je een bepaalde praatgroep kiezen. Dit wordt verder besproken in het kennismakingsgesprek. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, word je persoonlijk via mail op de hoogte gehouden van de praktische informatie rond praatgroepen (o.m. locatie, startuur en updates).
 • Prijs: 
  • Groep +18: €5 per praatgroep of €50 per jaar (12 sessies/jaar)
  • Groep -18: €3,1 per praatgroep of €75 per jaar (24 sessies/jaar)

Indien je in de mogelijkheid bent om vooruit te betalen voor één jaar, vragen we om dit bij het begin van je traject te doen voor de komende praatgroepen dat jaar. Indien dit financieel niet haalbaar is, bespreken we graag samen de mogelijkheden tot sociaal tarief.