Eerste hulp

Als je op deze pagina terecht komt, is de kans groot dat je (een vermoeden hebt dat je) in aanraking kwam met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is normaal dat je overweldigd bent en verschillende of verwarrende gevoelens al dan niet tegelijkertijd ervaart. Elk slachtoffer reageert anders en dit is normaal. Angst, verdriet, woede, schuldgevoel of onverschilligheid … zijn allemaal erg normale reacties.

Het is nu vooral essentieel dat je de juiste hulp en ondersteuning krijgt om deze gebeurtenis te helpen verwerken.

Indien je slachtoffer bent geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de voorbije 72 uur, kan je best contact opnemen met het dichtstbijgelegen Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Zij voorzien jou van de nodige medische, forensische en psychische hulp. Ze hebben daarnaast ook de mogelijkheid om klacht in te dienen na overleg met jou. Dit alles in een veilige omgeving.

Als slachtoffer en steunfiguur kan je een ZSG bellen of mailen of (met een slachtoffer) naar een ZSG gaan:

  • ZSG Gent: 09/332.80.80, zsg@uzgent.be, bereikbaar via Ingang 26C op het UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent, tram 4 (eindhalte UZ), bus 5 (halte UZ)
  • ZSG Brussel/CPVS Bruxelles: 02/535.45.42, CPVS@stpierre-bru.be, bereikbaar via Rue Haute 320, 1000 Brussel, Métro 2 et 6: station Porte de Hal, Pré- métro: 3 – 4 – 51 arrêt Porte de Hal, Bus: 27,48 arrêt Saint-Pierre/Porte de Hal, Bus De Lijn et TEC: Saint-Gilles (Porte de Hal/Blaes)
  • CPVS Liège: 04/284.35.11, cpvs@chu.ulg.ac.be, bereikbaar via de spoeddienst van CHU Liège, Urgences des Bruyères, Rue de Gaillarmont 600, à 4032 Chênée, 4000 Liège

Voel je je op dit eigenste moment overweldigd en heb je de nood om onmiddellijk met iemand te praten? Hiervoor kan je terecht bij de volgende hulpdiensten:

TELE-ONTHAAL

Je kan Tele-Onthaal gratis, dag en nacht bereiken op het nummer 106. De gesprekken zijn volledig anoniem en verschijnen ook niet op de telefoonrekening.

Is telefoneren voor jou een te hoge drempel, dan kan je Tele-Onthaal ook online bereiken via chat op www.tele-onthaal.be.

HULPLIJN: 1712

1712 is een hulplijn voor vragen en advies rond geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712-oproepen worden beantwoord door professionele medewerkers die tijd maken voor jouw verhaal en vraag.

Het nummer is gratis bereikbaar op werkdagen tussen 9u en 18u. Een telefoontje naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening. Bovendien zijn ze ook per mail en chat bereikbaar. Meer info vind je op www.1712.be

1813: Zelfmoordlijn

Je zelfmoordgedachten delen is niet makkelijk, maar het kan helpen. Bij 1813 staan deskundige vrijwilligers klaar om te luisteren naar je verhaal. Anoniem, eerlijk en zonder oordeel. Meer info vind je op https://www.zelfmoord1813.be/

CAW

Je kan bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis. Wanneer je contact opneemt met één van de hulpverleners, verhelderen ze eerst samen je vraag en je situatie. Vervolgens kunnen ze je advies en informatie of kortdurende hulp geven (helpen bij je administratie of andere praktische zaken, een aantal gesprekken om een knoop te ontwarren …).

Indien nodig wijzen ze je de weg naar andere diensten in het CAW of naar andere organisaties om je zo goed mogelijk te helpen. Jij kiest steeds waarbij je hulp wil. Zij helpen je bij het maken van die keuzes.

Contacteer CAW via het online formulier, chat, telefoon (0800 13 500) of ga langs bij een kantoor in jouw buurt voor een gratis en anoniem gesprek.