• Advies en informatiecentrum voor seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Werd je slachtoffer in de voorbije 72 uur? Neem dan zeker eerst een kijkje onder ‘Eerste hulp’
  • We zijn er voor jou, je bent niet alleen!

Campagnes

De voorbije jaren heeft PUNT. vzw meerdere campagnes op poten gezet met als doel de problematiek rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de kijker te zetten. Hierbij ligt de focus op sensibilisering en het taboe doorbreken. Hieronder vind je een overzicht van onze uitgevoerde campagnes.

PUNT. vzw lanceerde op 17 mei 2022 een online campagne 'Hier voel ik me veilig, en jij?'. Hierbij vroegen we extra aandacht voor seksueel geweld tegen mensen van de LGBTI+ community. Dit gaat gepaard met een specifiek hulpverleningsaanbod voor een LGBTI+ doelpubliek.


Met #VergeetZeNiet eerden we Julie Van Espen en haar positieve blik op het leven. Alsook was deze campagne een teken van steun aan alle slachtoffers van seksueel geweld.

 

Met de online campagne staken we elkaar een hart onder de riem door middel van de Vergeet-Ze-Niet filter die men kon delen op Instagram. Om zo een tegengewicht te bieden aan alle negatieve gebeurtenissen van de afgelopen maanden.


Op 4 mei 2021 was het 2 jaar geleden dat de wereld afscheid moest nemen van Julie Van Espen. Mede om haar te herdenken riepen we met #BloomForJulie iedereen op een bloemetje te geven aan niemand in hun omgeving. De Bloemetjes zijn een symbool van steun, hoop en erkenning voor alles slachtoffers van seksueel geweld.


In 2021 zetten we de #BloomForChange-campagne verder op sociale media. We deelden dagelijks 1 beleidspunt, met illustraties van Niet Nu Laura.

 

Onze campagne eindigde op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Op die dag ging PUNT. vzw met de beleidsnota naar Brussel om deze persoonlijk te overhandigen aan premier De Croo.


Met #BloomForChange zetten we in Coronatijden een revolutionaire sensibiliseringscampagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag op poen, één jaar na de Stille mars. Hiervoor werkte PUNT. vzw samen met relevante middenveld- en slachtofferorganisaties. 15.000 mensen ondertekenden deze beleidsnota waardoor we een krachtig signaal konden sturen naar de politiek.

 

We konden ook rekenen op jullie massale steun door de bloedillustratie in te kleuren en te verspreiden.


PUNT. vzw organiseerde de Stille mars tegen seksueel geweld naar aanleiding van de dood van Julie Van Espen. Hiermee werd verontwaardiging geuit over de frequentie waarmee seksueel geweld zich manifesteert en de hiaten in de ondersteuning aan slachtoffers. Samen met 15.000 mensen trokken we in stilte door de straten van Antwerpen. Zo gaven we een duidelijk signaal dat het tijd is voor verandering. Tevens was dit het beginpunt van onze organisatie.