Hier voel ik me veilig, en jij?
Hoewel 80% van de LGBTI+ personen in aanraking komen met seksueel geweld, geeft 70% van de doelgroep aan discriminatie te ervaren binnen de hulpverlening (elke vorm van hulpverlening). Daarom vindt een groot aantal mensen hun weg niet naar deskundige hulp, wat immers van groot belang is na een traumatische ervaring. We kiezen er bij PUNT. vzw voor om hier meer aandacht op te vestigen op 17 mei 2022, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie.
Je veilig voelen als LGBTI+ persoon is niet altijd evident - dat is het vertrekpunt van deze online campagne.. We vroegen iedereen om op 17 mei een foto te nemen met deze weergegeven afbeelding op een plek waar jij je veilig voelt. Hierbij hopen we ieders nieuwsoverzicht te kunnen overspoelen met safe spaces.
Iedereen verdient het om zich veilig én begrepen te voelen.

In de marge van #MeToo
Het beeld vat in de media opgehangen wordt van slachtoffers is doorgaans eentonig, cisgender en heteronormatief. De ervaringen van mensen die niet passen binnen het clichébeeld van een slachtoffer van seksueel geweld worden ondergesneeuwd door de ervaringen die conform zijn aan de maatschappelijke verwachtingen hierover. Dat maakt dat LGBTI+ personen vaak onbewust vergeten worden in activisme binnen de MeToo-beweging.
Daarom is er volgens PUNT. vzw nood aan sensibilisering: ervaringen na seksueel geweld zijn erg uiteenlopen, maar daarom niet meer of minder belangrijk.

LGBTI+ hulpverlening
Binnen PUNT. vzw is iedereen - ongeacht gender, seksualiteit, afkomst of geslacht - uiteraard altijd al welkom geweest. We willen echter e extra stap zetten en ons pionier stellen in het aanbod voor LGBTI+ slachtoffers. Samen et belangrijke middenveldorganisaties zet PUNT. vzw het belang van gendersensitieve ondersteuning op de agenda. Door samen te werken met organisaties zoals Transgender Infopunt, Intersekse Vlaanderen, Het Roze Huis, Wel Jong, Boysproject, Violett en Cavaria doorbreken we de stilte rond seksueel geweld tegen LGBTI+ personen.