#VergeetZeNiet

Julie Van Espen gaf haar leven in de strijd tegen seksueel geweld. Op maandag 13 december 2021 startte het assisenproces. In de media verschijnt er heel wat berichtgeving rond het thema, vaak in het teken van de pijnlijke details en het gebrek aan hoop. De continue confrontatie is niet altijd makkelijk zowel voor slachtoffers als voor ieder van ons. PUNT. vzw wou daarom in de kijker zetten dat slachtofferschap méér is dan pijn alleen. Mensen zijn meer dan wat hun is aangedaan. Als eerbetoon aan Julie, haar positieve blik op het leven en alle slachtoffers van seksueel geweld, lanceerden we op 14 december 2021 #VergeetZeNiet.

 

Naast de online Vergeet-Ze-Niet campagne, kondigden we het Vergeet-Ze-Niet benefietconcert aan. Eind 2022 wordt er een groot benefietconcert georganiseerd in TRIX, Antwerpen. De opbrengst van het concert zal integraal naar 3 lotgenotenorganisaties voor slachtoffers van seksueel geweld gaan. Hierover volgt later meer communicatie.

 

Mensen konden de campagne steunen door een foto te maken met de Vergeet-Ze-Niet filter op de Instagram stories. Deze filter werd maar liefst 111.000 keer weergegeven. Zo hebben we de nieuwsoverzichten van duizenden mensen overspoeld met een hoopvolle boodschap: mensen zijn nog altijd even waardevol nadat er hun iets is overkomenen. De campagne werd opgesteld door het professioneel communicatieteam van PUNT. vzw en werd gevoerd via Instagram, Facebook en visuele media.


Symboliek

De visuals van de Vergeet-Ze-Niet campagne staan niet alleen in het teken van de bloemetjes, maar zijn gebaseerd op Kintsugi, de Japanse kunst van het repareren van keramiek met houd of zilver.

 

Volgens de filosofie die gepaard gaat met de techniek, is het breken en herstellen van de keramiek gewoon deel van de geschiedenis - niet om iets te verstoppen? In dezelfde lijn van de Japanse traditie, willen we benadrukken dat we onze gebroken stukjes niet hoeven te verstoppen.

Met #VergeetZeNiet kijken we graag voorbij de 'imperfecties'. Een verleden me seksueel geweld, of een proces van herstel, hoeft niet in de weg te staan van een mooie toekomst.

 

Mensen zijn nog altijd even waardevol nadat hun iets overkomen is. Er is daarbij veel meer aan een persoon dan dat verleden alleen. We zijn meer dan alleen 'slachtoffers', er zijn meer dingen die ons definiëren.