Wat is seksueel geweld?

 

Er zijn talloze definities van seksueel geweld. Een recente studie maakt het onderscheid tussen hands-on en hands-off seksueel geweld. Zo zijn er verschillende vormen, gaande van seksueel geweld zonder fysiek contact – zoals seksueel getinte opmerkingen of het ongewenst verspreiden van naaktbeelden – tot seksueel geweld met fysiek contact, zijnde aanranding of verkrachting.

 

De reden waarom wij doorgaans eerder spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag dan over seksueel geweld, is omdat er niet altijd sprake moet zijn van (fysiek) geweld om iets te kunnen beschouwen als grensoverschrijdend.

 

Het is echter niet aan ons als organisatie om te bepalen wat wel of niet grensoverschrijdend is. Als je het gevoel hebt dat iemand over jouw grenzen gegaan is, volstaat dat en zij we er bij PUNT. vzw om je op te vangen.

 

Meer info? Lees meer op deze webpagina.


Ben ik slachtoffer? 

 

De voornaamste vraag die veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag zich stellen is of ze überhaupt slachtoffer zijn. Gevoelens van schuld, schaamte en twijfel zijn heel normaal voor slachtoffers nadat hen iets is overkomen. Maatschappelijk gezien wordt er daarbij nog veel te vaak de schuld bij het slachtoffer gelegd door te focussen op wat de persoon aanhad, of de persoon gedronken had, waarom de persoon in kwestie bij de dader was…

 

We willen vanuit PUNT. vzw daarom vooral benadrukken dat je nooit vraag om ongepast benaderd te worden. Niemand lokt seksueel grensoverschrijdend gedrag uit of is verantwoordelijk voor andermans gedrag. Als iemand seksuele handelingen tegen jouw wil heeft gesteld, ben je slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Indien dit het geval is, kan je altijd terecht op deze webpagina om te kijken welke ondersteuning PUNT. vzw jou kan bieden.


Wat kunnen reacties zijn op seksueel geweld?

 

Er is niet één ‘normale’ manier om te reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Iedereen reageert anders, wat inhoudt dat niet elk slachtoffer voldoet aan de maatschappelijke verwachtingspatronen van hoe een slachtoffer zich ‘hoort’ te gedragen.

Tijdens de feiten

Doorgaans kunnen we spreken verschillende soorten manieren waarop mensen kunnen reageren op traumatische gebeurtenissen. Deze reacties omvatten fight, flight, (active en passive) freeze en fawn. Concreet vertaalt dit zich naar vechten, vluchten, (actief en passief) bevriezen en volgen. Dit verklaart waarom sommige mensen tijdens de feiten zelfs niet in staat zijn om zich te verzetten of om ‘nee’ te zeggen. Mensen kiezen niet welke reactie ze hebben – deze reacties zijn de uitkomst van een onderbewust proces.

Na de feiten

Ook wanneer we kijken naar de gevolgen van seksueel geweld op lange termijn zien we een waaier aan mogelijke reacties die slachtoffers ervaren. Hoewel sommige mensen overeenkomen met het stereotype beeld van een slachtoffer dat zichzelf afzondert en depressief wordt, zijn er evenzeer slachtoffers die het tegenovergestelde ervaren: impulsiviteit, hyperseksualiteit, overwerken… trauma manifesteert zich bij iedereen anders.

 

Herstel van traumatische gebeurtenissen is bovendien niet rechtlijnig. Het is een proces van vallen en opstaan.

Voor meer info over seksueel geweld kan je ook altijd terecht bij www.seksueelgeweld.be